2017. december 04. 14:25 - OneMore

Ülj helyesen!

Előző postomban -Halálba ülöd magad!- szó volt arról, hogy milyen sok időt töltünk ülve illetve annak ártalmairól is.

Teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy  mi lehet a megoldás? A 21. század embere bizony ijesztő mértékben székhez kötött és ha így folytatjuk odajutunk, amit a Wall-e című amerikai disztópikus rajzfilmben már vázoltak: lebegő székekben fogjuk tölteni a napjainkat, egymással csak beépített telefonokkal, számítógépekkel tartva a kapcsolatot,  menthetetlenül elhízva, járásra képtelenül.

walle.gif
Szép kilátások.  De mégis mit tehetsz ez ellen?  A válasz logikus: csökkents az üléssel töltött időt az életedben! Oké, de hogyan?
A legelső dolog, amit tehetsz, hogy állsz, amikor csak lehetőséged van rá. Állva is lehet kávézni, enni, telefonálni, de akár megbeszélést is tarthatsz így.  Építsd be a hétköznapjaidba!
Nagyon hatékony megoldás lehet még a mélyguggolás is. Ennek kivitelezése viszont ütközhet nehézségekbe, attól függőben mennyire mobilis a csípőd, térded,  bokád. Érdemes lehet napi szinten gyakorolni ezt a testhelyzetet 5-10 percig kitartva. Olvass ebben a testhelyzetben vagy akár tévézz így, egy kis idő elteltével kényelmes lesz.
melyguggi.jpg
Amikor csak teheted,  ülj a földön. Akár a lótusz-, akár a törökülést választod, nem véthetsz hibát. Ilyenkor ugyanis a testedet támasztja a medencéd,  a megfeszített törzsed is. 
lotusz.jpg
torokules.jpg
De mi van abban az esetben, ha irodában, ügyfélszolgálaton, contact centernél stb. dolgozol? Vagyis ha valóban  egész nap székbe vagy kényszerítve és nem opció a földön való ülés. Először is állj fel fél óránként legalább 2 percre: sétálj, mozogj!
Ha van rá lehetőséged válassz egy háttámla és karfa mentes széket. Ülj a szék szélére úgy, hogy a feneked hajlata essen a ülőfelület szélére. Talpaid legyenek a talajon,  válassz minél szélesebb terpeszt.  
Amennyire gyakran csak lehet válts ülőpozíciót! Ülj fel törökülésben a székre, vagy guggolj a székre, ülj fel oldalt a székre- egyik lábad nyújtva pihenjen és támasszon az ülőalkalmatosság mellett.
ulopozik.jpg
Mocorogj,  fészkelődj sokat! Erről előszeretettel szoktatjuk le gyerekeinket, pedig ösztönösen jól cselekednek,  hiszen mozgásban tartják a testüket. 
Mi a helyzet a divatos fitballal, ergonometrikus székekkel? A fitball jó opció lehet, de csak rövid időre, ugyanis  pont a rugalmatlansága miatt hosszú távon nem biztosított a gerinc megfelelő támasztása. Annak, hogy stabilan tartsd magad nagy az energiaigénye, ha fáradsz,  biztosan rossz tartást fogsz felvenni. 
Az ergonometrikus székek, még ha történetesen a saját testméreteidhez igazodva, jól is van beállítva -de nem szokott így lenni - akkor is leveszik a feladatot a tested alsórészének izmairól, így semmi sem támasztja a gerinced,  nyomódik a combhajlító izmod és a combcsont is
Összefoglalva a fentieket:
- Állj, amikor csak teheted (lehetőleg helyesen)!
- Ülj földön lótusz- vagy törökülésben vagy guggolj!
- Ha széken kell ülnöd válts gyakran ülőpozíciót,  válassz a feljebb írt példákból! 
- Fél óránként sétálj! 
live.lift.be happy
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://one-more.blog.hu/api/trackback/id/tr5913120128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása