2017. november 27. 14:17 - OneMore

Halálba ülöd magad!

Manapság az ülést épp olyan kártékonynak tartják mint a dohányzást.  Az elhíresült mondat dr. James Levine-től származik, az Arizonai Állami egyetem Elhízásközpontjának igazgatójától, aki egyenesen az ülést tartja az elhízás legfőbb okának.

Csakhogy amíg a dohányzás valahol saját döntés, addig az ülés nem az. Merthogy mi is történik velünk reggeltől estig? Ébredés követően, leülsz reggelizni, aztán munkába sietve ülsz az autóban vagy tömegközlekedési eszközön, ülsz a munkahelyen a számítógép előtt, beülsz ebédelni, kávézni ide-oda. A hazafelé utat megint csak ülve teszed meg, otthon pihenésképpen leülsz a kanapéra tévézni, ülve várakozol a gyerekre az oviban, suliban, különórákon. Jó esetben azt a sémát megtöröd némi edzéssel egy héten, de oda hogyan jutsz el? Naná, hogy ülve.

mobil.jpg

Mostanság a legegészségkárosítóbb tevékenységünk az ülés. A kutatások szerint a fent említett ülőtevékenységek összesen 13 órát tesznek ki egy nap. Igen, 13 órát a 24-ből, ez az ébren töltött idő 85%! Borzasztóan sok. Az emberi test a mozgásra lett kitalálva, hogy fusson, másszon, ugorjon; statikus helyzetben pedig álljon vagy guggoljon. Sok kisgyerek előbb áll fel, előbb mászik, minthogy ülni tudna. Nem véletlen.

Miközben ülsz, tested alsóbb izmai kikapcsolnak, inaktívvá válnak, nem dolgoznak, nem töltik be funkciójukat vagyis nem támasztanak. Ez egy sor betegséghez: elhízás, cukorbetegség, ortopédiai problémák, szívbetegségekhez vezet később. Később, mert hatása nem egy hét múlva, hanem hosszú-hosszú idő után jelentkezik.

A helyes „ülő-testtartás” sem sokat javít a helyzeten. Az internet népe pedig egyáltalán nem ül helyesen, hanem görnyed.  Előre hajolt gerinccel, előreesett vállal nyomogatod a klaviatúra, klikkelgetsz az egérrel, tekergeted az okostelefon képernyőjét.  Én is, miközben ezt a postot írom folyamatosan korrigálom a tartásomat.

fitball.jpg

De mit is lehet tenni ez ellen? Sokan úgy vélik, a heti rendszeres testmozgás elég. El kell keserítselek, nem elég. Az ember hihetetlen egy állatfaj, az evolúció révén alkalmazkodik szinte bármihez. De a kényelmesebb, egyszerűbb, kevesebb energiát, erőbefektetést igénylő megoldást keresi. Csakhogy az evolúciónak senki nem szólt, hogy végül a szék lesz az emberiség végzete.

Ma már sok munkahelyen elérhető az álló munkaállomás, az álló íróasztal. Nem egy híres ember is így dolgozott, Steve Jobs például gyaloglás közben tartotta meetingjeit. Állás közben jóval többször váltasz pózt, izegsz-mozogsz, felrakod a lábad, leteszed a lábad, áthelyezed a testsúlyodat, ez már önmagában ezerszer jobb mint ülni. Ha erre nincs lehetőséged, akkor is fél óránként iktass be legalább 2 perc szünetet. Állj fel az asztaltól, sétálj egyet, végezz fej-, kar- és vállkörzéseket. Ha jól esik guggolj párat.

conference-1886117_1920.jpg

De ne csak a munkában, hanem a hétköznapi életedben is csökkentsd az ülés mennyiségét! Állj, amikor és ahol csak lehet. Nézd földön ülve vagy fitballról, nyújtás közben kedvenc műsoraidat! Már ezzel is meglepő változást lehet elérni.

Emellett figyelj a testtartásodra, nem csak ülés közben, amikor állsz, vagy valamilyen mozdulatot végzel épp. A sérülések legtöbbje nem edzésen történik. Ennek nagyon egyszerű oka van: edzésen mindig tudatosan figyelsz magadra, a gyakorlatok helyes kivitelezésére, de amint átöltözöl, ismét kézbe veszed a mobilt, görnyedsz, rosszul hajolsz, rosszul lépsz, rosszul emelsz és kész a baj.

Végezz naponta legalább 10-15 percnyi testkarbantartási munkát! Lehet az nyújtás, mobilizáció, hengerezés vagy akár jóga.

nyujtas.jpg

Ha a fent említett 4 dologra napi szinten odafigyelsz, már rengeteget tettél az egészségedért, a testedért.

 

live. lift. be happy

 

 

 

Ajánlott olvasmány a témában:

Dr. Kelly Starrett: Asztalhoz kötve

 

 

Címkék: ülés oldschool
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://one-more.blog.hu/api/trackback/id/tr4413087650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása